کنجد که ماده اصلی حلواشکری است گياهي است يكساله با ارتفاع حدود يك متر كه قسمت انتهايي ساقه آن پوشيده از كرك است. برگهاي آن يبضي، باريك و نوك تيز است . گلهاي آن برنگ سفيد و يا قرمز بطور تك تك در كناره برگ هاي قسمت انتهايي ساقه ظاهر مي شود . ميوه اين گياه بصورت كپسول و محتوي دانه هاي كوچك و مسطح و بيضوي است كه دانه كنجد ناميده مي شود و قسمت مورد استفاده اين گياه است. از نظر طب قديم ايران كنجد گرم و تر است . كنجد بسيار مغذي است و در اكثر كشورهاي فقير بعنوان جانشين گوشت بكار مي رود. كنجد گرفتگي صدا را از بين مي برد . نرم كننده معده و روده است كنجد فشار خون را كاهش مي دهد. كنجد ضد رماتيسم است ؛ خوردن يك قاشق غذاخوري كنجد موجب تامين 14 درصد از نياز كلسيم خانمها شده. فیبرهای غذایی موجود در کنجد اثرات بسیار مفیدی دارند که شامل موارد زیر است: کاهش کلسترول خون در انسان، حفاظت سلول های کبدی در مقابل آسیب های اکسیداتیو، پیشگیری از فشارخون بالا، افزایش ذخیره ی ویتامینE .
کنجد منبع بسیار خوبی از مس، کلسیم، منیزیم و روی است. تنها یک چهارم لیوان از آن، قابلیت تامین 4/70 درصد مس، 6/31 درصد منیزیم و 1/35 درصد از کلسیم مورد نیاز روزانه را دارد.